Scroll to top

Kriptovalute

Danijel Matošević, 9. travanj 2022.

„Bitcoin raste za nenormalnih…“, „Ovih dana se očekuje puno od internetskog novca…“, „Kriptovalute: uđi i zaradi!“ samo su neke od današnjih parola i vijesti koje kruže medijima.

Danas ne može proći dan, a da se ne čuje pojam kriptovaluta ili možda još poznatije Bitcoin. Što su zapravo kriptovalute? Kriptovalute su jednostavnim rječnikom digitalni novac. Ta vrsta digitalnoga novca radi na principu kriptografije koja označava slanje informacija, poruka koji su „posebnoga jezika“ (shvatljivi su samo onima koji se bave time). Naziva se valutom jer uistinu ima karakteristike prave valute samo što iza te valute ne stoji država ili bilo koji oblik samouprave i postoji samo u elektroničkom obliku. Neke od vrsta kriptovaluta su: Litecoin, Ethereum i naravno najpoznatiji Bitcoin.

Blockchain je decentralizirana mreža raznih računala koji su međusobno povezani, ali pohranjuju podatke zasebno. Najstarija i najpoznatija kriptovaluta je, kao što je već navedeno, Bitcoin koja datira iz 2008. godine. Bitcoin funkcionira preko algoritma kojeg je izumio N.N. pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.

Svakako valja spomenuti da je danas Bitcoin izuzetno rasprostranjen te da je, u pojedinim državama, normalno doći u kafić ili restoran te platiti Bitcoinom. Primjerice u Hrvatskoj, neki su maloprodajni lanci omogućili plaćanje kriptovalutama, bilo to u internetskoj trgovini ili fizički na blagajni. Trenutno Hrvatska broji 6 bankomata i 2 trgovine u kojima može doći do transakcija Bitcoinom.

S obzirom na navedeno, moguće je i štedjeti u kriptovalutama na način da mi svoj ušteđeni iznos investiramo dalje, investiramo u kriptovalute. Naravno, takav način ne može biti siguran oblik štednje jer postoji doza rizika od negativnog prinosa ili gubitka novca. S druge strane u banci bi taj novac zadržali i na kraju uz određenu kamatu dobili i veći iznos.

Zbog toga su i blockchain tehnologija, a i kriptovalute potpuno novi, strani pojmovi za običan puk. Dosta je potrošača okusilo sreću, mogućnost brze, promptne zarade, a svakako postoji i određeni dio potrošača koji su izgubili svoj novac jer su „uletjeli“ u krivi trenutak, u trenutak kada je vrijednost Bitcoina ili neke druge kriptovalute pala i sl.

Stoga, svaki bi potrošač koji želi ući u svijet kripotvaluta trebao razumjeti ključne pojmove i mehanizme. Današnji je svijet pun prijevara, otimačina, rušenja privatnosti i sl. Usprkos tomu postoje brojni odlični primjeri koji su plodonosni, provjereni i sigurni. Ukoliko se poznaje sustav kriptovaluta i način trgovanja njima, ovo je svakako još jedan od odličnih načina moguće štednje, financiranja, odnosno investiranja.

Povratak